Spreker

Al ruim twintig jaar ben ik een veelgevraagd spreker over leiderschap bij verandering. Met mij op het podium – of voor de webcam – weet je één ding zeker: iedere deelnemer wordt aan het denken gezet over zijn rol in de veranderingen die spelen. En gaat naar huis met concrete handvatten.

“Pragmatisme met diepgang. Dat is voor mij Annemarie Mars”
Aagje Voordouw, coördinator Leergang Schooldirecteuren, Hogeschool Windesheim

Afgelopen week gaf Annemarie een online Masterclass aan +/- 200 deelnemers. Ze is een enorm inspirerende, bevlogen en enthousiaste veranderexpert, echt een aanrader! De enthousiaste reacties en het applaus na afloop bevestigden dit.
Kocky van der Eerden,  opleiding Toegepaste Psychologie, HAN

Thema’s

Ik spreek over vier onderwerpen:

Hoe krijg je ze mee?
Vijf krachten om een verandering te laten slagen
Een verandering is pas geslaagd als mensen zich eraan kunnen verbinden, als ze de intrinsieke motivatie voelen om het gedrag te tonen dat de verandering tot leven wekt. Maar de weg naar verbinding ligt vol met valkuilen, waardoor in het gesprek over de verandering mensen niet aanhaken of weerstand gaan vertonen. In deze presentatie laat ik vijf krachten zien om verbinding bij mensen te stimuleren.
Lees meer (PDF).

De functie van frictie
Zoek de wrijving op die glans geeft, zonder dat je krassen maakt
In het gesprek over verandering raken we elkaar, zoeken we elkaar en botsen we met elkaar. Die wrijving en schuring heeft een belangrijke functie: samen de best mogelijke richting vinden én hem met ons gedrag tot leven wekken.  Toch komt bij veranderingen ook gedoe en negativiteit los die beweging vooral in de weg zit. In de lezing wordt duidelijk hoe we de frictie kunnen opzoeken die helpt en wegblijven bij de frictie die hindert.
Lees meer (PDF).

Samen veranderen 
Als partners samenwerken aan complexe opgaven
Complexe veranderopgaven worden steeds vaker aangepakt in zelfsturende teams, netwerken, ketens en partnerschappen. Samen vanuit gelijkwaardigheid veranderen klinkt prachtig, maar de praktijk is weerbarstig. We onderzoeken ieders beweegredenen en de verdeling van zeggenschap, zodat iedere partner houvast kan vinden om samen te bewegen.
Lees meer (PDF).

Organisch veranderen
Waar ligt je houvast in een ontdekkingsreis?
Organisatieveranderingen volgen vaak een organisch pad, waarin ze werkende weg vorm krijgen. Je bent de weg aan het plaveien terwijl je erover loopt. In deze lezing reik ik je zes schijnwerpers aan waarmee je de situatie van verschillende kanten kunt belichten, om op elk moment te bepalen of je op de goede weg bent en wat je volgende stap is.
Lees meer (PDF).
Lees meer (PDF) gericht op de medezeggenschap.

Dit had ik eerder moeten weten
“Annemarie nam ons een uur lang mee in de theorie van de weerbarstige veranderpraktijk, doorspekt met voorbeelden die het verhaal nog duidelijker maken. Reacties achteraf varieren van: “ik had meteen allerlei situaties uit mijn eigen leven in mijn hoofd” tot “dit had ik eerder moeten weten”. Annemarie is met recht een energieke en bevlogen veranderexpert”.
Cathelijn Bogaers, hoofd Paramedische Zorg, ETZ Ziekenhuis

Compilatie lezing ‘Hoe krijg je ze mee?’

Impressie van mijn lezing op de Schoolleidersconferentie ‘Toekomstgericht onderwijs’

Doelgroepen

De doelgroep van mijn presentaties zijn mensen die richting, leiding en sturing geven aan verandering in organisaties en netwerken. Zoals bestuurders, directeuren, managers, teamleiders, senior medewerkers, project- en programmamanagers, adviseurs en staf- en beleidsmedewerkers.

Mooie balans tussen theorie en reflectie
“Annemarie heeft op voortreffelijke wijze veertig deelnemers een hele dag aan zich weten te binden. Er was een mooie balans tussen theorie en reflectie door de deelnemers. Ik was onder de indruk van de manier waarop zij ‘het algemene’ kon verbijzonderen naar onze specifieke situatie”
Heidi Rubingh, adviseur onderwijsinnovatie, training en coaching

Soorten presentaties

Mijn presentaties -in Nederlands en Engels – bestaan in twee varianten: een  lezing en een masterclass. Beide zijn op locatie en online te organiseren.

  • In een lezing van één tot twee uur knippen we het thema op in drie interactieve delen zodat inspireren en toepassen elkaar afwisselen.
  • Een masterclass duurt maximaal een dagdeel. We gaan de diepte in om het gedachtegoed op maat toe te passen op de eigen situatie en ermee te oefenen.

Al mijn presentaties zijn interactief, toegankelijk en vrij van ronkend jargon. Ik verdiep me vooraf in de veranderingen die bij de deelnemers spelen en daar spits ik mijn verhaal op toe.

Ze krijgt iedereen mee
“Annemarie is conceptueel heel sterk. Haar modellen voor veranderingsmanagement zijn ontzettend verhelderend en zeer bruikbaar voor de praktijk. Ze is ook een zeer goede keynote spreker! Ze krijgt iedereen mee door de combinatie van haar expertise en haar bijzondere aanpak met veel humor”
Eva Platteau, Instituut voor de overheid, Brussel

Compilatie lezing ‘Samen veranderen’

Impressie van mijn lezing ‘Samen veranderen’ tijdens het digitale congres in de week van het samen opleiden

Opdrachtgevers 

Zakelijk
Deloitte, Rabobank, Pensioenfonds Horeca en Catering, ABN AMRO, Significant, Miele, Telengy Management en Advies, UNC plus Delta, Blokker Holding.

Onderwijs
VO-raad,  PO-raad, Onderwijs Maak Je Samen, TU Delft, Hogeschool van Amsterdam, Auris, Hogeschool Utrecht, Amstelronde, ROC Leiden, Eduquaat en MeerderWeert.

Zorg en welzijn
LUMC, Participe, Nederlands Instituut van Psychologen, Vluchtelingenwerk, Vitalis, Schakelring, GGZ Drenthe, Archipel, Woonbedrijf, Joris Zorg, Sint Anna, ETZ Ziekenhuis, Kinderbescherming.

Overheid
Kamers van Koophandel, UWV, Gemeente Nieuwkoop, Gemeente Tilburg, Politie, Gemeente Rotterdam, RIVM, Ministerie van Gezondheid (België), Gemeente Boxtel.

Samenwerkingsverbanden
Sterk Techniekonderwijs, Platform Samen Opleiden, MKB!dee, Expertisecentrum Forensische Psychiatrie, Netwerk Formatief Evalueren.

Sterk in contact maken
“Annemarie heeft ons een leerzame en verbindende ochtend bezorgd als management team. Zelden heb ik iemand ontmoet zonder psychotherapeutische opleiding die zo sterk is in contact maken. Ze past haar kennis goed toe op de vragen die in je organisatie spelen”
Rian Busstra, Manager Behandelzaken GGZ Drenthe

“We had a successful meeting. Participants became more aware of their leadership as change agent. It was a success in helping them better assume their role”
Ryan Fox – Deloitte Managing Partner – Global Leadership Meeting 

Meer weten over de mogelijkheden?

Zoek je een inspirerende spreker voor jouw bijeenkomst? Ik bespreek graag de mogelijkheden met je. Bel me op 0622453493 of stuur me een e-mail (info@forachange.nl).

Foto bovenaan: Ewouter Blokland