WorkEvent
Door wrijving meer glans

Of je nu samenwerkt in een team of een verandertraject begeleidt, iedereen ervaart weleens frictie. Het liefst gaan we daar snel aan voorbij, want het is lastig, soms ongemakkelijk en we houden het liever positief. Maar frictie is als een kiezelsteen in je schoen. Hoe langer je ermee doorloopt, hoe vervelender het wordt.

Maar hoe doe je dat, die steen eruit halen? Hoe voer je het open en gelijkwaardige gesprek waarin ongemak mag worden benoemd? En hoe tackel je belemmerende overtuigingen en zet je spanning om in functionele samenwerking, zodat wezenlijke verandering én werkelijke verbinding ontstaat?

Juist in een tijd waarin verandering de enige constante is, is het opzoeken van functionele frictie steeds relevanter. Sterker nog, het is de sleutel tot verandering en het goede nieuws is: het opzoeken ervan is een vaardigheid die je kunt leren.

In een praktisch, afwisselend en interactief programma dompelen we je onder in een aantal spanningsvelden die inherent zijn aan complexe veranderopgaven. En we laten je zien hoe je daar de wrijving opzoekt die glans geeft, zonder dat je krassen maakt.

We hopen je te zien op 24 februari 2023!

Biene van Kooten, Elma Niessen en Annemarie Mars

Klik hier om je aan te melden!

“Hier staat de beste testimonial uit het testevent”

Naam en functie van de deelnemer


WorkEvent Door wrijving meer glans

Voor wie?

Voor alle veranderaars en organisatieontwikkelaars die werken in complexe veranderopgaven, zoals leidinggevenden, in- en externe adviseurs, project- en programmamanagers, verander- en interimmanagers, staf- en beleidsmedewerkers, trainers en procesbegeleiders.

Wat leer je?

Tijdens dit WorkEvent doorlopen we de methodiek uit het boek De functie van frictie. We leren je:

 • Wat het verschil is tussen functionele en disfunctionele frictie 
 • Hoe je elkaars gevoel raakt, zodat het veranderdoel werkelijk richting geeft
 • Hoe je de juiste zeggenschap kiest, die samenwerking helder maakt
 • Hoe je beiden zonder oordeel elkaars boodschap kunt opvangen
 • Hoe je je vanuit gelijkwaardigheid tot de ander kunt verhouden

Wanneer?

Vrijdag 24 februari 2023

Waar? 

Hof20 Begijnhof 20, Haarlem

Wat is het programma?

 • 9.30 uur: Ontvangst
 • 10.00 uur: Start WorkEvent

Blok 1: INHOUD – de urgentie in de veranderopgave helder krijgen

Wat is frictie? En wat zijn de verschillen tussen functionele en disfunctionele frictie? Om beweging te creëren in complexe veranderopgaven, zul je de unieke combinatie van pijn en verlangen moeten opzoeken en elke beweegreden moeten afpellen tot een waarde voor de afnemer.  

Blok 2: ZEGGENSCHAP – bewegen van A naar B in de zeggenschap van B

Wat is jouw rol als veranderaar? Hoe bewust ben jij je van deze rol? Welke rollen zijn er en hoe zorg jij ervoor dat je in heldere zeggenschap beweegt, zonder valse ruimte te geven?

 • 12.30 uur: Een heerlijke lunch

Blok 3: GEDRAG – zonder oordeel elkaars boodschap opvangen

Welke reacties zie je vaak in jouw veranderopgave? Hoe stimuleer je urgentiegevoel bij ontkenning? Hoe houdt je reflectie op gang door feedback en uitproberen? Hoe kun je weerstand erkennen en ombuigen? En wat is de impact van het erkennen van de reactie van de ander?

Blok 4 : RELATIE – jouw verhouding tot de ander

Je hoeft niet gelijk te zijn om gelijkwaardig met elkaar om te gaan en samen te werken. Hoe bewust ben jij je van je relatie en verhouding tot de ander? Hoe zeg je wat je wil en wek je vertrouwen met je loyaliteit?

 • 16.30 uur: Einde WorkEvent met borrel

Wat zeggen deelnemers?

[TESTIMONIALS – de beste bovenaan zetten, de rest hier]

Wat kost het?

De kosten van deze dag bedragen:

 • € 395,- early bird aanbieding als je je aanmeldt tot en met 31 december 2022
 • € 495,- vanaf 1 januari 2023

Kosten zijn inclusief lunch, het boek ‘De functie van frictie’, het werkboek en de hand-out. De kosten zijn exclusief 21% btw.

Wie zijn wij?

Wij zijn drie bevlogen veranderaars die elkaar gevonden hebben in onze overtuiging dat functionele frictie de weg is naar wezenlijke verandering en werkelijke verbinding. We hebben onze krachten op het gebied van veranderkunde, leiderschapsontwikkeling en procesbegeleiding gebundeld om op dit wervelende WorkEvent samen met collega-veranderaars het gesprek op te zoeken en om elkaar te inspireren en van elkaar te leren.

Klik hier om je aan te melden!