Frictie en conflict

Frictie is de wrijvingsenergie die loskomt als in het gesprek de realiteiten van mensen elkaar zoeken, langs elkaar schuren en met elkaar botsen. Conflict ontstaat als deze mensen daardoor tegenover elkaar komen te staan en de relatie schade oploopt.

Frictie heeft in verandering een belangrijke functie. Die functionele frictie is de spreekwoordelijk wrijving die glans geeft. Maar we kunnen ook wrijving veroorzaken waarmee we krassen maken. Die disfunctionele frictie geeft gedoe, verwarring, frustratie, conflict en negativiteit waardoor we juist niet verder komen.

Frictie bestaat bij de gratie van zijn tegenpool: rust. Ook die is er in een functionele en een disfunctionele variant. Functionele rust is de bezinning, erkenning, berusting, ontmoeting die voedt. Disfunctionele rust is de gelatenheid, de comfortzone en afzijdigheid die verdooft.

Zo ontstaat een matrix met vier kwadranten:

Frictie en rust

In mijn boek De functie van frictie laat ik zien hoe je de wrijving opzoekt die glans geeft zonder dat je krassen maakt. Het boek is ingedeeld in vier gespreksonderwerpen.


Op elk onderwerp liggen spanningsvelden op je te wachten. Hoe je met het spanningsveld omgaat bepaalt of je functionele of disfunctionele frictie gaat losmaken. Tijdens mijn boeklancering heb ik een aantal van die spanningsvelden behandeld, zoals ‘gevoel en verstand’, ‘pijn en verlangen’ en ‘sturing en ruimte’.

Kan ik iets voor je bestekenen?

Ik geef vaak en graag presentaties over de functie van frictie.

Er is ook een training beschikbaar, en een vijfdaagse leergang voor schoolleiders.

Meer lezen?

Je kunt De functie van frictie lezen

Of hieronder rondstruinen door de blogs die ik erover schreef.

Of teruggaan naar de verandermanagement-startpagina

Blogs over frictie:

Boeken bestellen

De functie van frictie
Vat op verandering
Jongleren met loyaliteiten
Hoe krijg je ze mee?

Ga naar managementboek.nl

Abonneer je hier op mijn blog

Tien keer per jaar zoek ik naar antwoorden op een prangende vraag over verandering.

(En vanaf november 2018 zijn de blogs ook in het Engels te lezen)

Klik hier om te abonneren