Informatie voor de acteurs tbv Arlanta 27 september

Beste acteurs,

Op 27 september ontmoeten we elkaar op de trainingsdag voor Arlanta. Ik heb vandaag met Paul voorbesproken en afgesproken dat ik jullie met deze pagina informatie geef over het draaiboek en de inhoud van het ochtendprogramma.

Draaiboek

Hier zien jullie het draaiboek voor de middag. Er is tijd voor drie oefenrondes (10-15 min spelen, 15 min nabespreken, 5 min verplaatsen naar volgende ronde). We zorgen dat deelnemers in wisselende groepen én met wisselende acteurs oefenen. Ik praat jullie in tijdens de tweede helft van de lunch tussen 1315 en 1400 uur.

De inhoud van het ochtendprogramma

Dit is de derde studiedag die ik met Arlanta begeleid. Beide vorige studiedagen waren al gericht op het vergroten van hun ‘verandervakmanschap’. Ik heb twee ‘routes’ voor jullie om er een idee van te krijgen. De korte en de lange.

De korte route is een pdf met de hoofdmodellen, waarin je de taal in vogelvlucht kunt zien. Kijk hem in de viewer hieronder of klik hier om te downloaden:

Hoofdplaatjes 27 september 2023

De lange route bestaat uit vier video’s uit mijn nieuwe online training Verandermanagement, samen 27 minuten.

Welke route je ook kiest: uiteraard vragen we je niet om het gesprek over de toepassing van die modellen te begeleiden: het rollenspel speelt zichzelf en je bespreekt de rollenspellen na vanuit je vak als acteur. Maar het helpt wel als je de taal die de deelnemers tijdens de nabespreking gebruiken enigszins kunt duiden. Het gaat vooral om een aantal kernwoorden waarmee de deelnemers situaties ontrafelen (die zijn hieronder vet gedrukt). Ik zal zelf rondlopen tijdens de oefenrondes om de taal in de nabespreking in te bedden.

Dag 1 (sept 22) – Reacties en Richting 

Bij Reacties zetten we de schijnwerper op degene met wie je in gesprek bent (de ander). Ik onderscheid vier reacties op verandering (die ze bij jou ongetwijfeld zullen waarnemen in het rollenspel, ook als je de video’s niet kijkt ;-)) ontkenning, weerstand, reflectie en verbinding. De twee volgende video’s gaan erover.

Bij Richting zetten we de schijnwerper op de inhoud van de verandering die je als veranderaar wil bereiken. In die richting maken we onderscheid tussen twee vernieuwende krachten: urgentie en ambitie

Dag 2 (jan 23): Het goede gesprek over gedrag

Op dag twee (begin 2023) hebben we een specifiek gebied verkend van verandermanagement: het gesprek over gedrag. Veel van de casuïstiek die de deelnemers aanbrengen gaat hierover dus ik verwacht dat we die veel gaan spelen. In de ochtend frissen we de taal op die daarbij hoort. Daarin maken we een onderscheid tussen houding en gedrag en tussen aanspreken en feedback geven.

We gaan in de ochtend ook aan de slag met zeggenschap. Daar heb ik geen video’s van en het wordt voor nu ook wat veel. Het plaatje zit wel in de korte route. Ik praat jullie op de 27e kort in hoe zeggenschap in de ochtend een rol heeft gespeeld in de reflectie over de casuïstiek.

Ik verheug me erop jullie op 27 september te zien!

Annemarie Mars