Masterclass De functie van frictie
Wat krijg je?
De videoreeks De functie van frictie
Je bereidt je op het programma voor met een videoreeks van samen 45 minuten. Bij elke video zitten meerdere blogs om je verder te verdiepen.
Het boek en werkboek thuisgestuurd
Met het werkboek kun je in de voorbereiding de taal alvast toepassen op jouw situatie. In de lessen en in het werkboek staan verwijzingen voor verdere verdiepingen in het boek.
Masterclass
Tijdens de Masterclass passen we de taal toe op de veranderopgave(n) van de deelnemers. Zo komen we spanningsvelden op het spoor die zorgen voor disfunctionele frictie of rust, en krijg je houvast om ze om het patroon om te buigen.
Bekijk hier de introductievideo
De functie van frictie is opgebouwd uit vier delen.
In elk deel kijken we met een andere belichting naar jullie situatie, gebruiken we een andere taal en houvast om in het gesprek de functionele frictie op te zoeken.
Informatie
De locatie wordt nog bekend gemaakt, en is in Midden Nederland
- 9.00 uur: Inloop
- 9.30 uur: Ochtendprogramma (met pauze)
- 12.30 uur: Lunch
- 13.30 uur: Middagprogramma (met pauze)
- 16.00 uur: Afsluiting
De Masterclass De functie van frictie is een blended programma. De voorbereiding bestaat uit het bekijken van de video’s in de online leeromgeving.
De video’s duren samen 40 minuten, maar ik raad je niet aan ze in één ruk de dag van te voren te bekijken. Je haalt het meeste uit de dag als je genoeg tijd neemt om de de stof te laten bezinken (al dan niet met het werkboek), met het lezen van blogs en het lezen van de delen van het boek waar je reflectie al naar uitgaat. Hoe meer je al bent ondergedompeld in de wereld van De functie van frictie, hoe scherper ook wij het gesprek kunnen voeren!
Je zal merken dat deze individuele zelfstudie op de dag zelf een enorm multipliereffect heeft. Je spreekt de taal al, we hoeven geen slideshows meer af te draaien. De Masterclass is een langgerekt gesprek waarin we alle tijd kunnen besteden om De functie van frictie in de complexiteit van jullie opgaven tot leven te laten komen.
Het programma is als volgt:
- Inleiding: opgaven en vraagstukken van de deelnemers
- Deel 1 – een solide richting – afpellen van de solide richting van jouw opgave
- Deel 2 – een gedeelde richting – kiezen van de best passende zeggenschap
- Deel 3 – een geleefde richting – herkennen en inschatten van de reacties van jouw doelgroep
- Deel 4 – verbondenheid – de balans opmaken waar het gesprek over de relatie nodig is
- Afronding: inzichten
Over Annemarie
In 1 minuut leg ik uit wat mijn training voor je doet
Vaak gestelde vragen
Na aanmelding en betaling ontvang je je gegevens om op de leeromgeving in te loggen en kun je gelijk aan de slag!
De online training volg je op het gebruiksvriendelijke platform Maatos; een overzichtelijke leeromgeving waar je de video’s kijkt en alle materialen kunt bekijken of downloaden.
Je kunt inloggen vanuit elk device en Maatos houdt bij hoe ver je bent. Als je alle modules hebt afgerond kun je je certificaat downloaden.
Zo lang de cursus bestaat, houd je toegang! Je kunt dus op elk gewenst moment de video’s opnieuw bekijken, de vragen uit het werkboek beantwoorden voor nieuwe veranderopgaven het inspiratiemateriaal lezen, bekijken en luisteren.
Een boek en een online training zijn twee leervormen die elkaar enorm versterken. In een boek staat alles op een rijtje, kun je bladeren en struinen. In de video’s neem ik je op een andere manier mee. We leggen samen een reis af door het gedachtegoed, waarin het zich stap voor stap aan je ontvouwt. De modellen komen tot leven doordat de afbeeldingen meebewegen met de tekst. De vraag die ik je na elke video stel stimuleert je om de inhoud in tussenstappen toe te passen op jouw veranderopgave, en ook dat versterkt je leerproces meer dan met alleen het lezen van het boek. De training zit boordevol voorbeelden en inspiratiemateriaal. En in de zoomsessie versterken we het leerproces door de vragen van de deelnemers over de inhoud van de training te beantwoorden.
De modules volgen alle hoofdstukken van het boek, in de volgorde van het boek, in een iets andere kapstok. Na elke video laat ik zien in welke paragraaf van het boek ik dit onderdeel behandel.
Maar ik ben met de online training ook een stapje verder gegaan dan het boek. Ik heb onderdelen van De functie van frictie en nieuwe blogs erin verwerkt. Ik heb samenhangen aangebracht tussen de verschillende vormen van houvast, wat diepere lagen in het gedachtegoed blootlegt. En ik heb zelf ook weer nieuwe inzichten opgedaan die ik verwerkt heb. Zo gaat de online training nog een stap verder en dieper in mijn permanente zoektocht naar antwoorden op de vraag Hoe krijg je ze mee?
Hoe krijg je ze mee? gaat over de vraag hoe je een veranderproces zo inricht en begeleidt dat verbinding, ofwel commitment kan ontstaan. De focus ligt vooral op de veranderopgave als veranderproces.
De functie van frictie gaat over de vraag hoe je in het gesprek over verandering de wrijving opzoekt die glans geeft, zonder dat je krassen maakt. De focus ligt vooral op de dynamiek in het gesprek over verandering in het hier en nu.
Beide vragen hebben natuurlijk alles met elkaar te maken. Er zit dus overlap in het houvast dat ik aanreik om ze voor jouw veranderopgave te beantwoorden.
Daarvoor put ik uit het gedachtegoed dat ik in de afgelopen 25 jaar heb ontwikkeld. Het bevat inmiddels negen vormen van houvast. Elk houvast kun je zien als een andere manier van kijken naar een veranderopgave, met eigen woorden en veelvoorkomende valkuilen.
In elke online training heb ik een specifieke selectie gemaakt van de vormen van houvast. Hoe krijg je ze mee? heeft er zeven, De functie van frictie vijf. Drie vormen van houvast komen in beide online trainingen terug; maar in een andere volgorde, met soms andere woorden, elementen, accenten en valkuilen.
Zo kunnen beide online trainingen volledig in dienst staan van hun eigen vraagstelling en kunnen ze hun bedoeling waarmaken als compleet zelfstudiepakket.
Dus als je twijfelt over welke online training je moet kiezen, kies dan degene die het dichtst aanligt tegen jouw vraag en reflectie als veranderaar.
De training is bedoeld voor elke veranderaar die zoekende is hoe hij kan investeren in commitment in een (complexe) veranderopgave bij anderen én bij zichzelf.
De training is zo gemaakt dat zowel beginnende als gevorderde veranderaars hun antwoorden kunnen vinden. Beginnende veranderaars zullen wellicht eerst focussen op het eigen maken van de taal, terwijl de reflectie van ervaren veranderaars meer kan uitgaan naar de manier waarop de vormen van houvast in hun complexe opgave op elkaar inwerken. Niet alleen je ervaring, ook je situatie en de complexiteit van je opgave zullen bepalen hoe je met het materiaal aan de slag gaat.
Want of je nu een beginnende of ervaren veranderaar bent, we zijn allemaal zoekende. En zo hoort het ook. Zoeken is de essentie van het vak van veranderaar. Ik beschouw mezelf als een zeer ervaren veranderaar en gebruik de taal en het houvast elke dag bij het zoeken naar wat wijsheid is.
Als je de 35 lessen van de zeven modules achter elkaar kijkt en leest ben je drie en een half uur bezig. Maar ik raad je niet aan de training in één ruk te doorlopen. De kennis die ik aanreik is zeer gecondenseerd. Als ik de stof van de online training in een groepstraining aanbied heb ik aan een vierdaagse niet genoeg. Neem dus de tijd om de stof van elke video te laten bezinken.
In die drie en een half uur heb ik nog niet meegerekend:
-De tijd die je wilt besteden aan het in je werkboek beantwoorden van de 23 vragen die ik je na elke video stel.
-Het lezen van het boek, het e-book, de begrippenlijst, de twee extra e-books, de 60 blogs, de vier bonusvideo’s, de zes bonuslessen, de podcast De kunst van het vinden. Alleen al de blogs staan voor 3 uur leestijd.
-De Q&A zoomsessie van een uur. Je bent welkom om aan te sluiten bij zoveel sessies als je nodig hebt.
Je kunt er dus zo diep induiken als je wilt en zoveel tijd aan besteden als je wilt. Ik gun je dat je er de tijd voor neemt: om te kijken, te lezen, te struinen, te reflecteren en uit te proberen. Zodat je de training gebruikt om jezelf echt onder te dompelen in de fascinerende wereld van verandermanagement.
Supersimpel: Je kunt betalen via IDEAL en Bancontact. De betaling wordt afgehandeld door betaalprovider Mollie. Je ontvangt de bevestiging met de inloggegevens en de factuur in je mail en je kunt direct beginnen.
Voor zakelijke klanten is het ook mogelijk om de online training op factuurbasis te bestellen. Gebruik dan niet de oranje aanmeldknop, maar deze link.
Als je een zakelijke klant bent kan dat! Gebruik dan niet de oranje aanmeldknop, maar deze link om meerdere accounts op factuurbasis te bestellen.
Tuurlijk! Voel je vrij om de video’s vanuit jouw account af te spelen tijdens de sessies die je begeleidt als trainer of facilitator.
Mocht je een stap verder willen gaan en mijn gedachtegoed willen gebruiken om je eigen opleidingen en ontwikkeltrajecten blended te maken (zodat de deelnemers zich online met de video’s kunnen voorbereiden), check dan het programma Verandervakmanschap voor de L&D-Expert. Daar werken we met de online training Hoe krijg je ze mee?. Je krijgt naast een tweedaags programma een complete online verandertoolkit met sheets, werkvormen, hulpmiddelen en voorbeeldprogramma’s, een licentie om het gedachtegoed te gebruiken en de mogelijkheid om een eigen leeromgeving met de video’s uit de online training Hoe krijg je ze mee? voor je deelnemers te bestellen.
De Online training is van btw vrijgesteld, vanwege de registratie van For a change in het CRKBO. De prijs is dus inclusief 0% btw.
Ik werk zelf elke dag in mijn eigen veranderopgaven met dit gedachtegoed en heb het al met tienduizenden veranderaars gedeeld. Ik ben ervan overtuigd dat deze training je verandervakmanschap zal versterken. Om je de zekerheid te geven dat je je bestelling ongedaan kunt maken stort ik je direct het aankoopbedrag terug als je de cursus niet langer dan 14 dagen geleden hebt aangeschaft en je niet meer dan 15% van de training hebt gezien. Mail me en ik regel het!
Ook in de winkel
Online training Verandermanagement – Hoe krijg je ze mee?
Een compleet zelfstudiepakket in zeven modules, Reacties, Richting, Ruimte, Routekaart, Rolverdeling, Relatie en Reflectie- van samen 35 (video)lessen.
Verandervakmanschap voor de procesbegeleider
De Online training, een tweedaags programma op 15 en 29 januari 2025 en een complete verandertoolkit. In samenwerking met Inge Stiens.
Werkvormen voor trainers en begeleiders
32 werkvormen en 22 hulpmiddelen speciaal voor trainers en begeleiders. Met het werkvormenboek in hardcopy én een leeromgeving met de werkvormen in Powerpoint en alle digitale hulpmiddelen.
Klik voor meer informatie