Persoonlijk leiderschap

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is een tweezijdige medaille. Het gaat over:

  1. de mate waarin je met je interventies je doel bereikt; over jouw effectiviteit als veranderaar.
  2. de mate waarin je open staat voor de mogelijkheid dat jij degene bent die ‘moet’ veranderen; over jouw aanspreekbaarheid als veranderaar.

Persoonlijk leiderschap leidt altijd naar de vraag: wat staat mij nu te doen? Ook als je vindt dat de sleutel om iets te doen bij een ander ligt. Want dan is de vraag: wat ga jij doen om de ander daarvoor te activeren?

Persoonlijk leiderschap betekent dus dat je in actie komt. Die actie is vrijwel altijd interactie. Je zoekt het gesprek op met anderen over het aspect van de verandering dat om aandacht vraagt, zoals het veranderverhaal, de reacties die het losmaakt, de veranderstrategie, het veranderplan, de veranderorganisatie en de relatie.

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

Je ontwikkelt persoonlijk leiderschap door het opzoeken van reflectie.

Die reflectie kun je in je eentje opzoeken (zelfreflectie). Je kunt ook samen met anderen reflecteren over een vraagstuk dat jullie gezamenlijke leiderschap vraagt (gedeelde reflectie). Je kunt je ook laten helpen door een belangeloze derde zoals een coach (begeleide reflectie).

Welke vorm je ook kiest, als je reflecteert breng je je gevoel en je verstand met elkaar in gesprek. Je gevoel vertelt je wat je wilt, de verstand helpt je om te bepalen of je dat zou moeten willen. In De functie van frictie gebruik ik daar het volgende plaatje voor:

Persoonlijk leiderschap

Reflectie zonder gevoel is geen reflectie maar beschouwing. Er verandert niets, want gevoel is de motor voor verandering.

Reflectie zonder verstand is geen reflectie maar onbezonnenheid. De motor staat wel aan, en je zult dus bewegen. Maar omdat je verstand uit is, beweeg je de verkeerde kant op.

Kan ik iets voor je betekenen?

Ik richt al mijn presentaties en opleidingen zo in dat deelnemers maximaal worden gestimuleerd om te reflecteren over hun effectiviteit als veranderaar.

Samen zoeken-sessies zijn een vorm van door mij begeleide gedeelde reflectie. Voor mensen die door een presentatie of opleiding bekend zijn met mijn gedachtegoed bestaat de mogelijkheid om in een individueel consult te reflecteren op een vraagstuk dat hen op de proef stelt.

Verder lezen?

De functie van frictie is bedoeld om je te laten reflecteren over je eigen effectiviteit in de gesprekken die je aangaat als leider aan verandering.

Lees hieronder de blogs over dit onderwerp.

Of ga naar de startpagina over verandermanagement.

Blogs over persoonlijk leiderschap:

Boeken bestellen

De functie van frictie
Vat op verandering
Jongleren met loyaliteiten
Hoe krijg je ze mee?

Ga naar managementboek.nl

Abonneer je hier op mijn blog

Tien keer per jaar zoek ik naar antwoorden op een prangende vraag over verandering.

(En vanaf november 2018 zijn de blogs ook in het Engels te lezen)

Klik hier om te abonneren