Presentatie
De functie van frictie

Zoek de wrijving op die glans geeft, zonder dat je krassen maakt

Verandering ontstaat in het gesprek dat we erover voeren. Dat gesprek gaat zelden van een leien dakje. En zo hoort het ook. In een goed gesprek komt ook frictie los. Zonder wrijving geen glans, zeggen we dan.

Maar er is ook wrijving die krassen maakt, waardoor we tegenover elkaar komen te staan. Of het gesprek knettert juist te weinig. We gaan het echte gesprek uit de weg omdat we niet lastig gevonden willen worden. Maar dan verandert er niets.

Hoe voer je het gesprek over verandering zo op het scherpst van de snede dat je én samen stappen kunt zetten én een relatie opbouwt die tegen een stootje kan?

Opzet

We beginnen met een pleidooi voor frictie in verandering, maar dan wel de functionele variant. Daarna duiken we meerdere spanningsvelden in die op je liggen te wachten als je in een complexe opgave een rol als veranderaar op je neemt. Dan worden vijf valkuilen duidelijk die maken dat je krassen maakt, en we kijken hoe je ze ombuigt.

Wat deelnemers zeggen over de presentatie

“Wow, wat een energie en wat een geweldige uitleg van de functie van frictie. Ik zie door de heldere theorie en uitleg veel disfunctionele frictie binnen onze afdeling waardoor we onvoldoende stappen maken in ontwikkelingen die noodzakelijk zijn. Ik ga dit zeker oppakken. Dankjewel.”

“Wat een superonderdeel dit, dit heeft indruk gemaakt!”

“Je was energiek, aanwezig, alert en bracht ook nog eens een duidelijk en zeer interessant verhaal. Het smaakt naar meer, want de toepasbaarheid is door deze uiteenzetting sterk vergroot (en o zo herkenbaar). De manier van presenteren en communiceren maakte bij mij veel energie los”.

Deelnemers van de workshop De functie van frictie tijdens de Nyenrode Masterclass Verandermanagement

De spreker

Ik ben Annemarie Mars. Als veranderkundig adviseur en spreker help ik veranderaars in complexe veranderopgaven met het opzoeken van het wezenlijke gesprek om samen te bewegen.

Schrijven is mijn leerschool. Door permanent te reflecteren over wat ik veranderaars – inclusief mijzelf – zie doen, is een praktisch, doorleefd en samenhangend gedachtegoed ontstaan over verandermanagement. De afgelopen twintig jaar heb ik zeven boeken en 86 blogs gepubliceerd. Van het boek ‘Hoe krijg je ze mee?’ zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Het wordt op veel HBO- en managementopleidingen gebruikt. Daarnaast heb ik een podcastserie ontwikkeld onder de naam ‘De kunst van het vinden’. In februari 2021 verscheen mijn laatste boek ‘De functie van frictie’.

Alvast warmdraaien?

De functie van frictieStruin gerust alvast wat rond op de rest van mijn website. Bijvoorbeeld door het luisteren naar mijn podcast of het lezen van mijn blog. Hier een aantal suggesties over het thema van deze presentatie:

Of bekijk hier de informatie over mijn boek.

Tot snel!