Presentatie
Het goede gesprek over gedrag

Als leider stimuleren van cultuurverandering

Organisaties komen tot leven door de manier waarop mensen met elkaar (samen)werken. Het is belangrijk om met elkaar over dat gedrag in gesprek te zijn. Zodat je de vinger aan de pols houdt of jullie (nog steeds) de juiste dingen doen en de samenwerking voldoende opzoeken.

Dat gesprek over gedrag is niet in elke organisatie vanzelfsprekend. In de hectiek van alledag komt het er vaak niet van of ga je het uit de weg omdat je aanvoelt dat het wel eens tot gedoe zou kunnen leiden. Maar als jullie daardoor het gesprek te weinig voeren, kunnen jullie je als organisatie niet genoeg ontwikkelen. En dat is wel nodig, gezien de grote opgaven waar organisaties voor staan.

Het is dus belangrijk dat je als leider stilstaat bij de vraag wat je kunt doen om dat goede gesprek over gedrag op gang te brengen en te houden.

Opzet

Tijdens het programma doorlopen we drie interactieve stappen: we ontrafelen de situatie, we onderzoeken de beste ingang voor het gesprek en we kiezen onze interventies afhankelijk van de reactie van de ander.

Zo wordt duidelijk welke valkuilen op je liggen te wachten als je over gedrag in gesprek gaat, en krijg je taal en houvast aangereikt om de best passende interventies te kiezen om te investeren in nieuw gedrag. Van anderen én van jezelf.

De spreker

Ik ben Annemarie Mars. Als veranderkundig adviseur en spreker help ik (informele) leiders met het opzoeken van het wezenlijke gesprek om samen te bewegen.

Schrijven is mijn leerschool. Door permanent te reflecteren over wat ik leiders – inclusief mijzelf – zie doen, is een praktisch, doorleefd en samenhangend gedachtegoed ontstaan over leiderschap aan (cultuur)verandering. De afgelopen twintig jaar heb ik zeven boeken en 86 blogs gepubliceerd. Van het boek ‘Hoe krijg je ze mee?’ zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Het wordt op veel HBO- en managementopleidingen gebruikt. Daarnaast heb ik een podcastserie ontwikkeld onder de naam ‘De kunst van het vinden’. In februari 2021 verscheen mijn nieuwste boek ‘De functie van frictie’.

Alvast warmdraaien?

Struin gerust alvast wat rond op mijn website. Je kunt bijvoorbeeld de Podcast luisteren, of mijn blogs lezen. Hier een selectie van blogs over het goede gesprek over gedrag:

Of lees hier meer over mijn visie op de aanpak van cultuurverandering.

Tot snel!