Presentatie
Organisch veranderen

Je werk als veranderaar is hectisch, complex en veranderlijk. In zo’n vloeibare wereld heb je niets aan adviezen die je in elke situatie succes beloven. Wat in de ene situatie werkt, brengt in de andere schade toe. Je zult elke keer je antwoorden moeten zoeken.

Dan helpt het als je over een taal en houvast beschikt dat doet aan de complexiteit van je opgave zonder hem nog complexer te maken dan hij uit zichzelf al is.

In de lezing laat ik zien hoe je toch vat kunt hebben op complexe verandering. We zien verandering niet als een uitgestippelde weg, maar als een beweging van situatie naar situatie. Elke situatie is een nieuw diagnosemoment. Om de situatie snel te doorgronden gebruiken we zes schijnwerpers die elk de situatie op een andere manier belichten.

Opzet

Eerst geven we betekenis aan het woord ‘organisch’. Daarna geef ik een overzicht van de zes schijnwerpers. Afhankelijk van de duur van de bijeenkomst gaan we de diepte in op één, twee of drie van de schijnwerpers om je te bezinnen op wat je te doen staat.

Spreker

Ik ben Annemarie Mars. Als veranderkundig adviseur en spreker help ik veranderaars in complexe veranderopgaven met het opzoeken van het wezenlijke gesprek om samen te bewegen.

Schrijven is mijn leerschool. Door permanent te reflecteren over wat ik veranderaars – waaronder mijzelf – zie doen, is een praktisch, doorleefd en samenhangend gedachtegoed ontstaan over verandermanagement. De afgelopen twintig jaar heb ik zeven boeken en 86 blogs gepubliceerd. Van het boek ‘Hoe krijg je ze mee?’ zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Het wordt op veel HBO- en managementopleidingen gebruikt. Daarnaast heb ik een podcastserie ontwikkeld onder de naam ‘De kunst van het vinden’. In februari 2021 verscheen mijn laatste boek ‘De functie van frictie’.

Alvast warmdraaien?

Deze presentatie volgt de kapstok van mijn boek ‘Vat op verandering’. De zes schijnwerpers staan ook centraal in mijn Podcast ‘De kunst van het vinden’, met bijbehorend ebook. Je kunt ook de volgende blogs lezen:

Tot snel!