Training
Het goede gesprek over gedrag

Balanceren op de schaal van heftigheid bij het stimuleren van cultuurverandering

Organisaties komen tot leven door de manier waarop mensen werken en met elkaar samenwerken. Het is belangrijk om met elkaar over dat gedrag in gesprek te zijn. Zodat je de vinger aan de pols houdt of jullie de juiste dingen doen.

Dat gesprek over gedrag is niet in elke organisatie vanzelfsprekend. In de hectiek van alledag komt het er vaak niet van of ga je het uit de weg omdat je aanvoelt dat het wel eens tot gedoe zou kunnen leiden. Maar als jullie daardoor het gesprek te weinig voeren, houden jullie elkaar te weinig scherp en kunnen jullie je als organisatie niet genoeg ontwikkelen. En dat is wel nodig, gezien de grote opgaven waar organisaties momenteel voor staan.

In dit interactieve dagprogramma sta je als leider stil bij de vraag wat jekunt doen om dat goede gesprek over gedrag op gang te brengen en te houden, en om je bij elk gesprek te bezinnen welke plek je kiest op ‘de schaal van heftigheid’.

De opbrengst

Tijdens deze dag leer je:

  • Wat het belang is om met elkaar in gesprek te zijn over gedrag
  • Hoe je je bezint voordat je met het gesprek begint
  • Uit welke interventies je kunt kiezen op de schaal van heftigheid
  • Hoe je het gesprek over gedrag voert met behoud van de relatie

Het programma

Deel 1: Het startpunt

We leggen het startpunt neer waarmee we deze dag aan de slag gaan: de ander doet iets en jij vindt daar wat van. En dus is de vraag: wat kun jij doen om het gedrag van de ander bij te sturen?

Deel 2: Bezinnen voor je begint

We stellen een diagnose van de situatie in drie stappen: waarnemen, begrijpen en beoordelen. In elke stap zetten we een ander deel van jou aan het werk: je zintuigen, je verstand en je gevoel.

Deel 3: – Kiezen van je interventie

Met deze diagnose van de situatie gaan we bepalen welke interventies in jouw situatie geschikt zijn en waar ze liggen op de schaal van heftigheid. We kijken in het bijzonder naar het verschil tussen feedback geven en aanspreken. Die verwarren we namelijk nogal eens, waardoor gesprekken te heftig uitpakken of juist te rustig.

Deel 4 – Het oefenen van het gesprek

Nu hebben we alle munitie om het gesprek te gaan oefenen door onze eigen casus te simuleren. We wisselen van rollen: je speelt jezelf, je speelt de ander en je observeert de andere deelnemers in hoe zij het doen. Zo ervaar je wat die heftigheid met je doet en hoe het uitwerkt.

Interesse?

Voor informatie neem contact op met mijn persoonlijk assistente Annemieke Kersting. Zij informeert je graag over de mogelijkheden.

Email: annemieke.kersting@forachange.nl
Telefoon: 06 – 4222 40 33