Training
Hoe krijg je ze mee?

Vijf krachten om te werken aan verbinding

Organisatieverandering is mensenwerk. Het valt of staat met de manier waarop mensen elkaar bereiken, betrekken, overtuigen, bevragen en inspireren. Want een verandering is pas geslaagd als mensen zich eraan verbinden, als ze de intrinsieke motivatie voelen om het gedrag te tonen dat de verandering tot leven wekt. Maar de weg naar verbinding ligt vol met valkuilen, waardoor in het gesprek over de verandering mensen niet aanhaken, afhaken of hardnekkige weerstand vertonen.

In deze interactieve opleiding deelt Annemarie Mars haar jarenlange praktijkervaring in de vorm van vijf krachten om verbinding bij mensen te stimuleren: urgentie, ambitie, planning, interactie en leiderschap.

De opbrengst

Tijdens deze training leer je:

  • Wat het belang is van verbinding in een gedragsverandering
  • Welke reacties aan verbinding vooraf gaan, waaronder weerstand
  • Hoe je een veranderverhaal opbouwt dat maximaal overtuigend én aansprekend is
  • Hoe je het veranderproces zo inricht dat je mensen in staat stelt zich te verbinden
  • Hoe je jezelf én andere veranderaars in stelling brengt om hun rol te vervullen

Varianten

De training is te organiseren als een dagprogramma, een serie workshops of een tweedaagse. Het programma hieronder is het richtsnoer om tot maatwerk te komen.

Het programma

Deel 1 – Reacties op verandering en vijf krachten

We typeren organisatieveranderingen als gedragsveranderingen. Maar we streven niet zomaar naar gedrag, we streven naar gedrag waar verbinding, ofwel commitment, onder zit, want alleen dan zal de verandering blijvend zijn belofte waarmaken.

Er zijn drie reacties die aan verbinding vooraf gaan: ontkenning, weerstand en reflectie. We wijzen vijf krachten aan die je als veranderaar kunt inzetten om die reactie om te buigen en aan verbinding te werken.

 Deel 2 – Urgentie en ambitie (het veranderverhaal)

We verkennen de twee vernieuwende krachten die mensen in beweging brengen: urgentie en ambitie. Daarmee ontrafelen we het veranderverhaal in jouw verandering. Ook maken we een onderscheid tussen de prestatieverbetering en de organisatieverandering om je verhaal nog scherper te maken.

Deel 3- Planning en interactie (het veranderproces)

Er staan vijf veranderstrategieën tot je beschikking om aan verbinding te werken. In elke strategie laat je een ander soort leiderschap zien en geef je een andere ruimte af. We onderzoeken welke veranderstrategie het beste past bij in jouw veranderopgave én bij jou als leider.

Deel 4: Leiderschap (de veranderorganisatie)

We onderscheiden vier rollen veranderaars. In welke rol opereer jij? En wie hebben de andere rollen? Waar kan jouw veranderorganisatie scherper? En hoe zit je er zelf eigenlijk in? Zo kunnen we ook stilstaan bij de vraag hoe je omgaat met je eigen ontkenning en weerstand.

Interesse?

Neem contact op met mijn assistente Annemieke Kersting voor meer informatie en boekingen.

annemieke.kersting@forachange.nl

06 – 422 24 033