De functie van frictie

Zoek de wrijving op die glans geeft, zonder dat je krassen maakt

“Een verrassend fris, goed geschreven en origineel boek.” – Peter de Roode
“Een actueel, samenhangend en buitengewoon goed verhaal” – Rob Fijlstra

De functie van frictie

Verandering ontstaat in het gesprek dat we erover voeren. In die interactie raken we elkaar, zoeken we elkaar en botsen we met elkaar. Die wrijving en schuring heeft een belangrijke functie. Hij helpt om samen de best mogelijke richting te vinden én om hem met ons gedrag tot leven te wekken.

Zonder frictie geen verandering.

Toch komt bij veranderingen ook gedoe en negativiteit los die beweging in de weg zit. Of er komt juist te weinig frictie los, waardoor de beweging stilvalt. Als we verandering willen laten slagen, is er alles aan gelegen dat we de frictie opzoeken die helpt en wegblijven bij de frictie die hindert.

In De functie van frictie onderwerpt Annemarie Mars de scheidslijn tussen functionele en disfunctionele frictie aan een diepgaand onderzoek. Op de haar kenmerkende praktische en nuchtere wijze laat ze twintig spanningsvelden zien die inherent zijn aan verandering. Bij elk spanningsveld liggen valkuilen open waardoor we onnodige frictie kunnen losmaken. En kunnen we de functionele frictie opzoeken door elkaar de juiste vragen te stellen en door op te staan voor wat ons aan het hart gaat.

Klik hier om het boek te bestellen op managementboek.nl

Lees hier het interview over het boek in Managementboek Magazine

Bekijk hier de introductievideo:

Beluister hier de samenvatting:

Recensies

“Een boek dat uitmunt in diepgang”
De functie van frictie is een knap geschreven boek waarin Annemarie Mars je laat nadenken over de meest bekende begrippen uit de veranderkunde. Op basis van een eigen model over frictie biedt ze de lezer daarnaast inzicht in interactiepatronen. Een verrassend fris, goed geschreven en origineel boek –
Lees de volledige expertrecensie van Peter de Roode op managementboek.nl.

“Een actueel, samenhangend en buitengewoon goed verhaal”
Annemarie Mars heeft een intrigerend boek geschreven over vernieuwen op het scherpst van de snede. Het is knap hoe zij zoveel weetjes over veranderkunde en weerstand weet om te toveren tot een actueel, samenhangend en buitengewoon goed geschreven verhaal.
“Een delicate balans”
De functie van frictie is een zeer toegankelijk boek. De beschrijving van de begrippenparen in combinatie met het model over effectiviteit en ineffectiviteit van de inzet van rust en frictie bij verschillende omstandigheden geven snel en goed inzicht.
“Voor de ervaren fijnproever”
De functie van Frictie is geen basisboek over veranderen, maar voor de meer ervaren fijnproevers, die nog meer diepgang en reflectie zoeken op hun eigen praktijk. Voor deze veranderaars biedt het boek waardevolle en nieuwe inzichten.
“Annemarie Mars heeft een klassieker geschreven”
Dit is een baanbrekend en waardevol boek voor iedere professional die de kunst van veranderen beter wil verstaan. Diepgang, praktisch toepasbaar, en het raakt juist datgene wat zo moeilijk bespreekbaar is en toch zo voelbaar in alle veranderingen die je je voor kan stellen. Annemarie Mars heeft een klassieker geschreven.
Thomas Swaak, Change management discipline lead at ASML (op LinkedIn)
“De functie van frictie ademt de ervaring van de praktijk van een professional”
De gedegen concepten, duidelijk uitleg, aangevuld met veel herkenbare en praktische voorbeelden bieden een uitstekende basis voor diepgaande inzichten waarom veranderingen soms moeizaam, en met veel frictie gepaard gaan, en soms soepel lopen. Voor iedere situatie worden handvaten gegeven hoe hiermee zelf aan de slag te gaan. Essentiële kennis en inzichten die eigenlijk iedere veranderaar of leidinggevende standaard in zijn pakket zou moeten hebben – hoe frictie voor je te laten werken en daarmee van iedere verandering, groot of klein, een succes ervaring te maken.
Frank Ummels, Causal learning focal point at Shell (lezersrecensie op Managementboek.nl)
Een boek dat over het vakmanschap gaat, in plaats van holle leiderschapsverering. Met humor en zorg geschreven, open en eerlijk en wars van dramatisering of verheerlijking van verandering. Leest vlot, toepaspaar en een mooie spiegel.
Fedor van Eldijk, ICT manager (lezersrecensie op Managementboek.nl)
Pretentieloos deelt Annemarie haar wijsheid en ervaring. Veranderen vraagt meer dan ratio… en meer dan gevoel. De veranderromantiek moet de deur uit! De spanningsvelden (waar je succes van afhangt) worden duidelijk, met concrete hulpmiddelen. Beschouwend, praktisch en verhelderend. Een must voor iedereen die het lef heeft om echt slagen te maken.
Ingrid Morskieft, HR interim manager en adviseur (lezersrecensie op Managementboek.nl)
Annemarie heeft weer een pareltje van een boek afgeleverd. Voor elke veranderaar een must!
Paulien Meesters, docent Intelligence Politie Academie (op LinkedIn)