Annemarie Mars - Hoe bereik je een sense of belonging

Hoe bereik je een ‘sense of belonging’?


Het is niet toevallig dat we de term sense of belonging zo vaak horen in organisaties. Het gevoel erbij te horen is immers hét fundament onder een warme en duurzame relatie. En warme en duurzame relaties – met klanten, medewerkers en samenwerkingspartners – zijn het meest kostbare kapitaal van elke organisatie.

Aan de vraag hoe je een sense of belonging bereikt zou ik vele groots en meeslepende woorden kunnen wijden. Daar zouden de woorden ‘dienend leiderschap’, ‘vertrouwen geven’, ‘veiligheid’ en ‘er mogen zijn’ ongetwijfeld in voorkomen.

Ik vind het interessanter om er met een meer praktische blik naar te kijken. Het is namelijk fascinerend hoe we met onze taal iemand het gevoel kunnen geven dat hij erbij hoort. Of niet. En soms zeggen we iets om iemand dat gevoel te geven, maar bereiken we juist het tegenovergestelde.

Ik laat je twee voorbeelden zien.

In het eerste voorbeeld zien we uitspraken van een docent naar een student die net aan de opleiding begint.

Diezelfde onderliggende boodschappen zien we terug in het tweede voorbeeld, met uitspraken van een leidinggevende naar een nieuwe medewerker.

Je bereikt een sense of belonging dus door alert te zijn op de boodschap die je afgeeft met alles wat je zegt. Zodat de ander kan voelen dat zijn plek hem toekomt en dat je samen onderweg bent naar een gedeelde ambitie.

 


Annemarie MarsIk ben Annemarie Mars: spreker, auteur en adviseur over verandering.

Het is mijn vak om mensen aan het denken te zetten over de manier waarop ze ruimte, richting en sturing geven aan organisaties in beweging. Zodat ze het wezenlijke gesprek kunnen opzoeken om samen te veranderen.

Meer weten over mijn presentaties? Klik hier.


Fotocredits: “Great grey owls” by Marie Hale is licensed under CC BY 2.0

Abonneer je hier op mijn blog

Tien keer per jaar zoek ik naar antwoorden op een prangende vraag over verandering.

(En vanaf november 2018 zijn de blogs ook in het Engels te lezen)

Klik hier om te abonneren