WorkEvent – Door wrijving meer glans

Of je nu samenwerkt in een team of een verandertraject begeleidt, iedereen ervaart weleens frictie. Het liefst gaan we daar snel aan voorbij, want het is lastig, soms ongemakkelijk en we houden het liever positief. Maar frictie is als een kiezelsteen in je schoen. Hoe langer je ermee doorloopt, hoe vervelender het wordt.

Maar hoe doe je dat, die steen eruit halen? Hoe voer je het open en gelijkwaardige gesprek waarin ongemak mag worden benoemd? En hoe tackel je belemmerende overtuigingen en zet je spanning om in functionele samenwerking, zodat wezenlijke verandering én werkelijke verbinding ontstaat?

Vrijdag 1 september 2023

De kosten bedragen 595,- excl. 21% btw

Locatie: Creative Valley in Utrecht

Juist in een tijd waarin verandering de enige constante is, is het opzoeken van functionele frictie steeds relevanter. Sterker nog, het is de sleutel tot verandering en het goede nieuws is: het opzoeken ervan is een vaardigheid die je kunt leren.

In een praktisch, afwisselend en interactief programma dompelen we je onder in een aantal spanningsvelden die inherent zijn aan complexe veranderopgaven. En we laten je zien hoe je daar de wrijving opzoekt die glans geeft, zonder dat je krassen maakt.

We hopen je te zien op 1 september 2023!

Biene van Kooten, Elma Niessen en Annemarie Mars

“Voor mij als veranderkundige biedt de dag een gerichte inkijk in de wereld van functionele frictie. Annemarie weet op inhoud en voorbeelden de theorie levend en scherp neer te zetten. Elma als facilitator maakt dat niet alleen de inhoud ruimte krijgt, maar haakt zorgvuldig aan bij wat de groep vraagt. Een dag die ik meer dan warm kan aanbevelen”.
Arianne Simons, eigenaar SiMOn management en ontwikkeling

Voor wie is het interessant?

Voor alle veranderaars en organisatieontwikkelaars (zoals leidinggevenden, in- en externe adviseurs, project- en programmamanagers, verander- en interimmanagers, staf- en beleidsmedewerkers, trainers en procesbegeleiders) die werken in complexe veranderopgaven.

Een impressie van het workevent op 24 februari j.l.

Wat zeggen deelnemers?

“Een dag met veel interactie, praktijkvoorbeelden en heldere modellen. Aanrader!”

Eric de Waard, executive coach

“Zeer waardevol om De functie van frictie zo uitgelegd te krijgen en er direct mee aan de slag te kunnen.”

Daan van Kooten, senior teamcoach

Wat leer je?

Tijdens dit WorkEvent doorlopen we de methodiek uit het boek De functie van frictie. We leren je:

  • Hoe je onderscheid maakt tussen functionele en disfunctionele frictie
  • Hoe je het gevoel raakt, zodat het veranderdoel werkelijk richting heeft
  • Hoe je de juiste zeggenschap kiest, die samenwerking helder maakt
  • Hoe je zonder oordeel de reactie van de ander kunt opvangen
  • Hoe je je vanuit gelijkwaardigheid tot de ander kunt verhouden

Wat is het programma?

09.30 uur – Ontvangst

10.00 uur – Start WorkEvent

Deel 1 – het gesprek over de inhoud

Een solide richting

Wat is frictie? En wat is het verschil tussen functionele en disfunctionele frictie? Hoe zoek je de unieke combinatie van pijn en verlangen en voorkom je doelmiddelverwarring? Hoe pel je elke beweegreden af tot een waarde voor een afnemer?

Deel 2 – het gesprek over de zeggenschap

Een gedeelde richting

Wat is jouw rol als veranderaar? Hoe bewust ben jij je van deze rol? Welke manieren zijn er om de zeggenschap te verdelen en welke manier past in welke situatie? Hoe beweeg je van A naar B in de zeggenschap van B en zonder valse ruimte?

12.30 – Lunch

Deel 3 – het gesprek over gedrag

Een geleefde richting

Welke reacties zie je vaak in jouw veranderopgave? Hoe stimuleer je urgentiegevoel bij ontkenning? Hoe kun je weerstand erkennen en ombuigen? Hoe hou je reflectie op gang? Hoe kun je de reactie van de ander ontvangen zonder hem te veroordelen?

Deel 4 – het gesprek over de relatie

Verbondenheid

Je positie hoeft niet gelijk te zijn om gelijkwaardig met elkaar om te gaan en samen te werken. Hoe intervenieer jij in de relatie? Hoe verdeel je je aandacht? Hoe blijf je weg uit de ring door vertrouwen te wekken?

16.30 uur – Afronding met borrel

Wie zijn wij?

Wij zijn drie bevlogen veranderaars die elkaar gevonden hebben in onze overtuiging dat functionele frictie de weg is naar wezenlijke verandering en werkelijke verbinding. We hebben onze krachten op het gebied van veranderkunde, leiderschapsontwikkeling en procesbegeleiding gebundeld om op dit wervelende WorkEvent samen met collega-veranderaars het gesprek op te zoeken en om elkaar te inspireren en van elkaar te leren.

Wat zeggen deelnemers?

“Onder de indruk van de bevlogenheid van Annemarie Mars om de urgentie van problemen op tafel te krijgen en te houden.”

Madelon Barens, senior teamcoach

“Zeer leerzame sessie waarin je met theorie en praktijk bagage krijgt om veranderprocessen verder te brengen.”

Walter Huith, interim directeur bedrijfsvoering

Waar is het?

Het WorkEvent wordt gehouden bij Creative Valley, tegenover Utrecht Centraal Station en op een steenworp van meerdere parkeergarages.

Creative Valley ademt in alles de energie die we ook met het Workevent willen uitstralen: het mogelijk maken van een ontmoeting om kennis te delen en elkaar te inspireren.

Wat zeggen deelnemers?

“Ik heb genoten van deze intensieve dag. De theorie uit het boek van Annemarie is verhelderend en herkenbaar geworteld in jarenlange praktijkervaring. De voorbeelden van de trainers en de casussen van ons als deelnemers brengen de theorie tot leven.”

Mirjam Schulz, schoolleider VSO

“Inspirerende, leerzame dag!”

Angelique Lamers, adviseur leren en ontwikkelen, gemeente Amstelveen

Wat kost het?

De kosten van deze dag bedragen 595,-. Deze kosten zijn inclusief bevlogen begeleiding, het boek De functie van frictie, het werkboek, en de hand-out. Ook inbegrepen zijn koffie, thee, vers vruchtensap, iets lekkers bij de koffie, verse lunch (ook vega) en drankjes en hapjes bij de borrel. De kosten zijn exclusief 21% btw.

Wil je samen met een collega komen? Dan bedragen de gezamenlijke kosten 995,-. Je kunt die optie aangeven in het aanmeldingsformulier.