Annemarie Mars - Had John Lennon gelijk?

Had John Lennon gelijk?


‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’, zong John Lennon meer dan 35 jaar geleden. De zin staat hoog in de lijst van meest populaire managementquotes.

En terecht. Want het ‘hier en nu’ gaat aan je voorbij als je met je hoofd zit bij alles wat er nog moet gebeuren. En daar kunnen ook veranderingen last van hebben. Die zouden immers in het hier en nu tot leven moeten komen. In en om het werk, bij de koffie-automaat en in de kantine.

Als je veranderingen wel aan het plannen bent, maar als ze niet terugkomen in wat je nu zegt en doet, dan is je plan geen ondersteuning van je leiderschap, maar het houdt je ervan weg.

Moeten we alle projectplannen, communicatieplannen, transitieplannen, implementatieplannen en  roadmaps dan maar in de prullenbak gooien?

Dat zou een te snelle conclusie zijn. Alles wat je zegt en doet is er wel degelijk bij gebaat dat je ook vooruit kijkt. Al is het alleen maar dat je weet wat je volgende stap gaat zijn. Planning geeft je de mogelijkheid om die stap goed voor te bereiden, ook al weet je dat het toch nooit precies loopt zoals je had bedacht.

Door planning kan het gesprek over de verandering ook een plek krijgen in een proces waar enige samenhang en regie in zit. Dan kun je meer progressie maken dan als je alleen maar elk moment neemt zoals het komt. Omdat de geplande en de ongeplande interactiemomenten elkaar aanvullen en versterken.

En dus had John Lennon ook gelijk gehad als hij had gezongen: ‘Life is what happens to you because you were making plans’.

Annemarie Mars, april 2016


Voor de liefhebber

Hoofdstuk 4 van Hoe krijg je ze mee? is gewijd aan verschillende aspecten van planning.

Fotocredits: “Female California Scrub-Jay building nest” by jkirkhart35 is licensed under CC BY 2.0

Abonneer je hier op mijn blog

Tien keer per jaar zoek ik naar antwoorden op een prangende vraag over verandering.

(En vanaf november 2018 zijn de blogs ook in het Engels te lezen)

Klik hier om te abonneren