Verandermanagement

Verandermanagement is een rijk vakgebied. Je kunt putten uit talloze modellen en methoden met elk hun eigen signatuur.

Ook ik heb in de afgelopen twintig jaar een ‘raamwerk’ ontwikkeld. Ik durf te zeggen dat het zich onderscheidt door zijn praktische toegankelijkheid. Omdat het is ontwikkeld vanuit ervaringskennis noem ik het geen theorie, maar een gedachtegoed. Het staat in meerdere boeken, blogs en een podcast.

Het gedachtegoed is bij uitstek geschikt voor complexe opgaven. Want dan heb je niets aan vaste recepten en stappenplannen. Het gaat erom dat je in elke situatie snel een scherpe diagnose stelt en de bijpassende interventies kiest. Dat vraagt dat je meervoudig kunt kijken.

Uit welke onderdelen bestaat verandermanagement?

Alle management is verandermanagement, zou je kunnen zeggen. Het vakgebied is dus heel breed. Het gaat over de zachte en zachte kant van organisaties. Over de ander, over jou en over jullie. Over beïnvloeden en beïnvloed worden. Over inhoud en proces. Over gevoel en verstand. Over de buitenwereld en de binnenwereld.

Maar uiteindelijk komt alles samen in de interactie tussen jou en ‘de ander’. Want verandering ontstaat in het gesprek dat we erover voeren. In mijn boek Vat op verandering gebruik ik zes schijnwerpers die zich uitstekend lenen als kapstok voor verandermanagement

  • Richting – de schijnwerper op de inhoud
  • Reacties – de schijnwerper op de ander
  • Ruimte – de schijnwerper op de aanpak
  • Relatie – de schijnwerper op jullie
  • Regie – de schijnwerper op de route en de rolverdeling
  • Reflectie – de schijnwerper op jou.

Met elke schijnwerper kun je je situatie van een andere kant belichten. je krijgt een taal en houvast om je naar de essentie van je vraagstuk te brengen. Zodat je kunt reflecteren over wat je te doen staat.

Je verder verdiepen in de schijnwerpers?

De Podcast De kunst van het vinden gaat over de schijnwerpers, evenals de volgende blogs:

Hieronder tref je per schijnwerpers de bijbehorende modellen aan en alle blogs die ik erover schreef.