Veranderstrategieën

Wat is een veranderstrategie?

Veranderstrategieën zijn verschillende manieren waarop je de ander kunt benaderen om hem mee te krijgen, ofwel om te stimuleren dat hij zich verbindt aan (intrinsiek motiveert voor) de verandering.

Welke veranderstrategieën zijn er?

In  mijn boek ‘Hoe krijg je ze mee? gebruik ik een model met vijf veranderstrategieën: weten, moeten, leren en ontdekken, willen en loslaten. Met elke veranderstrategie doe je een beroep op een ander register bij de ander, gebruik je een andere leiderschapsstijl en geef je een andere ruimte af.

Er zijn geen goede of foute veranderstrategieën. De situatie bepaalt welke je nodig hebt. Ze zijn wel modegevoelig. Op dit moment hebben  ‘leren en ontdekken’ en ‘willen’ de beste reputatie. Maar het is een valkuil om bij voorbaat een voorkeur te hebben.

Elke veranderaar heeft wel een strategie waarin hij zich als een vis in het water voelt, en een strategie waarbij hij vlekken van in zijn nek krijgt. Als er meerdere wegen naar Rome zijn is er niks mis mee om degene te kiezen waar je je het meest senang mee voelt. Maar als de situatie vraagt om een strategie die voor jou een vreemd register is, zul je toch uit de comfort zone moeten stappen om te doen wat de situatie nodig heeft. Dan maar vlekken in je nek.

En uiteraard gebruikt de ander die strategieën ook voortdurend d bij jou. Als je snel kunt duiden met welke strategie de ander je benadert is het makkelijker om te bepalen wat je tegenreactie is.

Je kunt veranderstrategieën op verschillende manieren gebruiken. Op macroniveau kun je laten zien wat het ‘Masterplan’ van het verandertraject is. Op mesoniveau kun je ze gebruiken als de hoofdaanpak van een bijeenkomst of gesprek. Op microniveau is het de ruimte die je op dit moment afgeeft met wat je doet, en ben je voortdurend aan het schakelen tussen strategieën. Maar op elk moment in het gesprek is er één aan het werk.

Kan ik iets voor je betekenen?

Ik geef vaak en graag presentaties over veranderstrategieën, en het is onderwerp van mijn workshopreeksen. In samen zoeken-sessies reflecteren we samen over de veranderstrategieën die je in je opgave inzet en of dat de beste passende combinatie is.

Meer lezen?

Module 3 van de Online training Verandermanagement – Hoe krijg je ze mee? gaat over veranderstrategieën.

Hoofdstuk 4, paragraaf 1 van Hoe krijg je ze mee? gaat over veranderstrategieën.

In mijn Podcast ‘De kunst van het vinden’ is de derde aflevering ‘Ruimte ‘ eraan gewijd.

Dit zijn de blogs die ik over veranderstrategieën schreef:

Terug naar de verandermanagement-startpagina.

Boeken bestellen

De functie van frictie
Vat op verandering
Jongleren met loyaliteiten
Hoe krijg je ze mee?

Ga naar managementboek.nl

Abonneer je hier op mijn blog

Tien keer per jaar zoek ik naar antwoorden op een prangende vraag over verandering.

(En vanaf november 2018 zijn de blogs ook in het Engels te lezen)

Klik hier om te abonneren