Het veranderverhaal

Wat is het veranderverhaal?

Het veranderverhaal – ofwel de richting – is het geheel aan tekst, beeld en geluid van veranderaars over de inhoud van de verandering, zowel op het podium, in een notitie, op video, of bij de koffieautomaat.

Uit welke onderdelen bestaat het?

De twee belangrijkste onderdelen zijn urgentie en ambitie. Het zijn beide vernieuwende krachten. De urgentie en wat er mis gaat als je niet verandert, de ambitie is wat je wil bereiken. In mijn boek ‘De functie van frictie noem ik urgentie en ambitie pijn en verlangen – en daarmee bedoel ik hetzelfde – om nog duidelijker te maken dat we hier het domein van het gevoel betreden. We zeggen niet voor niets ‘urgentiegevoel’. De urgentie en ambitie is dus iets dat je aan het hart gaat.

Annemarie Mars Urgentie en ambitieDe urgentie en ambitie vormen samen het ‘waarom’ van de verandering. Dat verwarren veranderaars vaak met het ‘wat’. Het ‘wat’ is een ander onderdeel van het veranderverhaal, en zie je in het plaatje hieronder. Lees hier meer over het ‘wat’, ofwel de inrichting van de organisatie.

Annemarie Mars Het veranderverhaal Organisatieverandering en prestatieverbeteringEn tenslotte is je veranderverhaal pas compleet als je ook aangeeft wat er niet verandert, en wat de nadelen ervan zijn. Want je verliest altijd iets in A en B heeft altijd ook nadelen.

Annemarie Mars Behoudende krachten en wat niet verandertKan ik iets voor je betekenen?

Het veranderverhaal is een prominent onderdeel in al mijn presentaties, workshopreeksen en leergangen. In mijn samen zoeken-sessies ontrafelen we je veranderverhaal om het zo helder en solide mogelijk te krijgen. Want de inhoud van de verandering is allesbepalend voor de reacties die het bij de ander oproept, hoe je tot een gedeelde richting komt, hoe de verandering inwerkt op cultuur en gedrag, je routekaart en je rolverdeling.

Meer lezen?

In Hoe krijg je ze mee? gaat hoofdstuk 2 over urgentie en hoofdstuk 3 over ambitie.

In De functie van frictie gaat deel 1 (Een solide richting) over alle componenten van het veranderverhaal.

De tweede aflevering van mijn Podcast De kunst van het vinden (Richting) gaat over urgentie en ambitie.

Of lees de blogs die ik over het veranderverhaal heb geschreven:

Ga terug naar de verandermanagement-startpagina

Boeken bestellen

De functie van frictie
Vat op verandering
Jongleren met loyaliteiten
Hoe krijg je ze mee?

Ga naar managementboek.nl

Abonneer je hier op mijn blog

Tien keer per jaar zoek ik naar antwoorden op een prangende vraag over verandering.

(En vanaf november 2018 zijn de blogs ook in het Engels te lezen)

Klik hier om te abonneren